Авиационен психолог: Прегледите на пилотите не се извършват проформа

Published by Ihuman on

Кандидатите за обучение за пилоти преминават през сериозни прегледи. Част от тях са и психологическите прегледи, каза в предаването „12+3“ авиационният психолог Десислава Георгиева.

Вчера стана ясно, че вторият пилот на разбилия се във вторник самолет на германската авиокомпания Germanwings Андреас Лубиц, заподозрян в умишлено предизвикване на катастрофата, взела 150 жертви, е имал психически проблеми и е посещавал психиатър година и половина, съобщава „Билд“.

Десислава Георгиева е убедена, че прегледите при пилотите не се извършват проформа:

Изследват се професионално значими качества като бързина на реакция, способност за ориентация в пространство, взимане на приоритетни решения в дефицит от време. Специално психологическите тестове се извършват на четири етапа и кандидатът, който започва съответен етап, ако премине стандарта, отива на следващ етап. Ако не покрие изискванията по отношение на психологическите му качества и функции, просто не преминава по-нататък. Изследват се качества на личността, професионално значими качества и умения на фона на ситуация на стрес и на постоянно повторяеми задачи, което е типично за авиацията, особено по време на дълги полети.

Авиационният психолог обясни още, че кандидатите преминават и през обстойно интервю пред психолози. Тя каза, че прегледите и тестовете на авиационните специалисти са регулярни. При необходимост или промяна в състоянието на пилотите може да се изискват и извънредни прегледи.

Интервюто с Десислава Георгиева можете да чуете в звуковия файл.

 

Интервюто за Програма „Хоризонт“ БНР ТУК


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *