НОВИНИ

Кое е по-добре – да се чувстваме в безопасност или да съжаляваме за пропуснатите възможности?

Кое е по-добре – да се чувстваме в безопасност или да съжаляваме за пропуснатите възможности?

Много хора, изпитващи страх от летене, ежедневно са изправени пред избора дали да се качат на борда на самолета. Защо е така? Защото мислят „че е по-безопасно за тях да изберат да останат на земята”, отколкото „да пътуват и да бъдат успешни професионалисти”, както и да не пропускат важни за личният им живот преживявания.

Добре ли е да изберем да сме на своето „безопасно място” и да правим компромиси за които да съжаляваме цял живот?

Вижте какво споделя човек, който дълги години живее със страха си от летене: „Пропуснах много възможности да израсна в работата си, пропуснах възможността да покажа света на децата си и да изживея вълнуващи пътувания до екзотични страни; да бъда до съпругата си във важни за нея моменти; пропуснах завършването на университета на децата си и раждането на внуците си; не успях да се сбогувам с близки на сърцето ми хора. Само защото ме беше страх да пътувам със самолет. Сега се питам – беше ли нужна тази жертва? Това направи ли живота ми по-смислен? Не мисля.”

Трябва да сте наясно, че няма универсална формула за абсолютна безопасност. Загрижеността, която изпитваме не ни осигурява безопасност. Дали определена ситуация на борда на самолета е безопасна или опасна не е въпрос на лесна преценка. За да сте наясно е необходимо да разполагате с много знания и умения, които са приоритет на професионалистите, а не да се оставяте на първичните страхове родени от въображението ви. А по отношение на авиационната безопасност, трябва да сте сигурни, че когато ситуацията е наистина опасна, на борда има отлично подготвени пилоти и стюарди, чиято основна цел е да и спасят и вашия, и собствения си живот! Това е в интерес и на авиокомпанията, и на пътниците. Изследване проведено след атентатите на 11/9 показва, че поради повишената несигурност във въздушният транспорт свързана с тероризма, голям процент от хората избират да се придвижват с коли. Резултата е рязко увеличаване на катастрофите и хиляди смъртни случаи. Нима тези хора не са се усещали сигурни на земята, в собственото си превозно средство, държащи здраво волана в ръцете си, имащи възможност да слязат по всяко време – всичко това е свързано с усещането за контрол върху ситуацията. И въпреки това са пострадали. Те са направили своя съзнателен избор основан на желанието да избегнат повишеното ниво на тревожност и страх. Има хора, които избират да се страхуват 2-3 секунди и да завършат живота си в катастрофа на пътя, а има и такива, които приемат страховете си и се приземяват безопасно.

Нашето поведение, нашите усещания и мисли са въпрос на избор. Избор да живеем без страх от страха, че може да се случи нещо застрашаващо живота ни. Никой не иска да се чувства не комфортно по време на полет. Или да прави трудният избор между безопасност и пропуснати възможности. Има начин да се чувствате сигурни по време на полет и той е нашата програма „Полет над страха”. Потърсете ни сега!

Десислава Георгиева, авиационен психолог

фотограф Стефан Марков

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn