НОВИНИ

Контролът върху необичайната ситуация създава контрол и върху поведението

Ние сме много адаптивни същества и това ни е помогнало да оцелеем. Усещането, че можем да контролираме една необичайна ситуация, създава контрол върху собственото поведение. Това е много важно за децата ни. С това, което правим, чисто поведенчески, ние им даваме моделите за подражание.

Десислава Георгиева – авиационен и дипломиран кризисен психолог, координатор на Секцията по кризисна интервенция към Дружеството на психолозите в България – коментира в здравната рубрика на “Нашият ден”.

“Това, което кризата прави, независимо дали в пандемия, или при всяко критично събитие, е, че променя обичайния ни начин на живот. Както виждате, наложи ни се да ограничаваме социалните си контакти, да променим неща, които винаги сме смятали за даденост, да пренастройваме отношението към себе си и към другите. Да се справяме със собственото си оцеляване и преживяване. В момента е нормално да имаме адекватни реакции към това, което излиза извън обичайното. Да имаме повишена загриженост за своето здраве и това на близките си.

Понякога сме тъжни и стресирани, чувстваме се объркани, че губим контрол върху всичко, което се случва – с нас и около нас.

Това, което виждам – и аз, и колегите ми – хората, за щастие, са във фаза на мобилизация, вземат нещата в ръцете си, виждаме го и в кризисния щаб, в световните институции. Много малко от хората се поддават на паниката и не стават подвластни на първичните емоции.

Пред Дружеството на психолозите обявихме с една инициатива в социалните мрежи, че ние, като екип по кризисна интервенция, сме се събрали да помагаме на всеки, който има нужда, да окажем абсолютно безвъзмездна подкрепа. Конкретни съвети, конкретни техники, конкретна подкрепа. Това наистина са хора, които имат нужда някой отстрани да им покаже възможностите и ресурсите, с които разполагат.

Имаме механизмите да се справяме. Нашата роля – на мен и на моите колеги – е точно в това: да им покажем възможностите, които в момента не са способни да видят.

Десислава Георгиева призова да се следят социалните мрежи, където почти ежедневно се подготвят някакви кратки материали.
Снимка БНР Христо Ботев

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn