НОВИНИ

Психологът Десислава Георгиева: Кризисната интервенция работи най-добре скоро след събитието публикувано на 27.08.18 в 13:16 playmutemax volume 00:00 / 07:34 Интервю на Валерия Николова с Десислава Георгиева “Кризисната интервенция е най-ефективна във времето, когато е по-близо до събитието. Тя е необходима и работи, когато е доброволна и когато хората имат осъзната нужда от такава помощ.” Това обясни пред “Хоризонт” Десислава Георгиева, специалист по оказване на спешна психологическа помощ при критични събития. Тя е член е на секцията по кризисна интервенция към Дружеството на психолозите в България. Георгиева коментира как се преминава през тежкия период след трагично събитие и от какво имат нужда близките на загиналите и пострадалите след тежката катастрофа край Своге, в която автобус се преобърна в дере край пътя и причини смъртта на 17 души. „Близките сега ще трябва постепенно да се адаптират към една нова реалност, да преподредят ежедневието си, постепенно да приемат загубата на любимите си хора“, каза Десислава Георгиева. Въпрос на личен избор на хората, които се оказват в центъра на трагичното събитие, е дали ще предпочетат да бъдат сами в мъката си или ще потърсят психологическа помощ, уточни психологът: „Въпрос на лична преценка е кога човек ще бъде готов да споделя това, което преживява. Когато не иска да го прави, трябва да уважим избора му.“ Десислава Георгиева препоръча близките на засегнатите от събитието лица да следят за необичайни прояви в поведението им или за появата на тревожни симптоми: „Това може да бъде желание да се изолират, липса на апетит, безсъние, изостряне на здравословни проблеми, чувство за вина и отговорност, усещане за липса на контрол върху живота, безсилие, безнадеждност…“ Десислава Георгиева отбеляза още, че кризисната интервенция може да предотврати по-нататъшна психотерапия и има отношение към подобряването на общото здравословно състояние. Срещата е еднократна в рамките на час или час и половина и през това време се обсъжда само и единствено кризисното събитие в условията на изключителна поверителност: “Това може да стане дори по телефон, по имейл. Аз съм водила такива срещи с хора, на които дори им е трудно да говорят в такъв момент. Не е необходимо срещта да бъде лице в лице – понякога това е изключително трудно.”

Психолог: Ако хората в Хитрино не получат помощ на време, трудно ще се съвземат 14 декември 2016, сряда / 14:49; Коментари: 0 Tweet Send to Kindle Психолог: Ако хората в Хитрино не получат помощ на време, трудно ще се съвземат БНР Случилото се в Хитрино е масово критично събитие, което поражда дълбоки промени в общността, създава дълбоки колективни чувства на скръб, безпомощност, травма и депресия, които са напълно нормални. Това каза за Радио „Фокус“ Десислава Георгиева, психолог, специалист и преподавател по кризисна интервенция. „Със сигурност след като хората са получили необходимата медицинска помощ и са разбрали какво точно се случва, идва мястото на спешната психологическа помощ, която е изключително важна.

Както много пъти сме споделяли, аз и моите колеги, едно много силно травматично събитие въздейства в голяма степен на психиката. За съжаление, то оставя дълготрайни последствия, ако не е преработено и засегнатият човек не е получил подходящата подкрепа навреме“, подчерта Десислава Георгиева.

Тя обясни, че психолозите, които работят с хората от Хитрино, трябва да се опитат да поставят позитивния акцент върху наученото, какво им е помогнало да излязат от ситуацията, защото безспорно всяко критично събитие ни учи на нещо. Георгиева допълни, че спасителите на място, рискуващи живота си, също имат нужда от психологическа подкрепа. Георгиева увери, че от Дружеството на психолозите в България са готови да помогнат на хората в Хитрино.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn