НОВИНИ

Страх от летене? Винаги имате избор!

Летенето със самолет скъсява разстоянията и представлява вълнуващо преживяване. За голяма част от хората то вече е начин на живот.

Все по-често е необходимо бързо да стигнем до всяка, макар и далечна точка на света. Изпълнението на служебни задължения, срещите с близки и роднини или посещението на други земи, градове допира до непознати култури се улесняват от въздушният транспорт.

Натоварените летища, засилените проверки за сигурност, отнемащи време, и грубо навлизащи в личното ни пространство, все по-рестриктивните ограничения за количество и съдържание на багажа, който можем да носим и който ни е необходим; летенето на височина 10 000 – 11 000 м. и пребиваването в неспецифична за човека среда излиза извън рамките на всичко, което считаме за обичайно. В

Докато някои хора, намират това за забавно и приятно, при други това преживяване е свързано със силно безпокойство, тревожност и чувство за нервно напрежение преди и по време на пътуването.

Около 1/3 от пътниците изпитват психически дискомфорт по време на полет, показват данни от изследване на Lukas van Gerwen от VALK Found., Холандия. Това е организацията, която има най-голям опит в света с програми за справяне със страх от летене.

Страхът от летене е втората по честота фобия, след страха да говориш пред публика.

Институт по човешки фактор съвместно с VALK Found предлага индивидуални и групови тренинги ориентирани към справяне със симптомите на страх от летене.

Цялата Авиационна система е ориентирана към обезпечаване на безопасността на полетите и на пътниците. Подлежи на стриктни регулации и постоянни проверки от органите по безопасност – ICAO, EASA, IATA. Това е причината статистика да сочи пътуването със самолет като 29 пъти по-сигурно и безопасно от това с кола.

Трябва да знаете, че пилотите и стюардният състав са отлично тренирани и опитни да се справят с всяка ситуация на борда на самолета. А самолетите са конструирани, така че да бъдат сигурни и да устояват на турбуленция.

Страхът от летене е специфична фобия от групата на тревожните разстройства и е свързана с мислите ни какво би могло, а не какво ще се случи пътувайки със самолет.

Например, ако пътувайки със самолет видите, че от двигателя излиза дим и пилота предприема действия по аварийно кацане – това е ясна и непосредствена опасност от която всички е нормално и трябва да се страхуват и да предприемат съответните мерки за намаляване на последствията.

Но ако пътувате със самолет, всичко е нормално, а вие изпитвате страх, че нещо може да се случи, това вече е тревожно състояние за преодоляването на което се нуждаете от помощта на специалист.

Между 10 и 40 % от пътнците страдат от страх от летене с различен интензитет, от лека тревожност до паническа атака. В Америка всеки трети пътник споделя, че изпитва страх от летене.

Но съществуват много ефективни методи за справяне със страха от летене, както индивидуални така и групови.

Ако ви е страх, а трябва да летите потърсете помощ на 0889357960 или 0886 440981. Десислава Георгиева, авиационен психолог снимка Shutterstock

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn