Какво е страх от летене?

Докато някои хора, намират това за забавно и приятно, при други това преживяване е свързано със силно безпокойство, тревожност и чувство за  нервно напрежение преди и по време на пътуването.

Научете повече:

Около 1/3 от пътниците изпитват психически дискомфорт по време на полет, показват данни от изследване на Lukas van Gerwen от VALK Foundation, Холандия. Това е организацията, която има най-голям опит в света с програми за справяне със страх от летене.  

Страхът от летене е втората по честота фобия, след страха да говориш пред публика.

Цялата Авиационна система е ориентирана към обезпечаване на безопасността на полетите и на пътниците. Подлежи на стриктни регулации и постоянни проверки от органите по безопасност –ICAOEASAIATA. Това е причината статистика да сочи пътуването със самолет като 29 пъти по-сигурно и безопасно от това с кола.

Трябва да знаете, че пилотите и стюардният състав са отлично тренирани и опитни да се справят с всяка ситуация на борда на самолета. А самолетите са конструирани, така че да бъдат сигурни и да устояват на турбуленция.

Страхът от летене е *специфична фобия от групата на тревожните разстройства и е свързана с мислите ни какво би могло, а не какво ще се  случи пътувайки със самолет.

 

Например, ако пътувайки със самолет видите, че от двигателя излиза дим и пилота предприема действия по аварийно кацане – това е ясна и непосредствена опасност от която всички е нормално и трябва да се страхуват и да предприемат съответните мерки за намаляване на последствията.

Но ако пътувате със самолет, всичко е нормално, а вие изпитвате страх, че нещо може да се случи, това вече е тревожно състояние за преодоляването на което се нуждаете от помощта на специалист.

Между 10 и 40 % от пътниците страдат от страх от летене с различен интензитет, от лека тревожност до паническа атака. В Америка всеки трети пътник споделя, че изпитва страх от летене.

Но съществуват много ефективни методи за справяне със страха от летене, както индивидуални така и групови.

* поради специфичността на ситуация, в която се проявява