НОВИНИ

Турбуленция и безопасност

Поздравявам всички, които имаха смелостта да ни подарят страха си от летене! Предлагам кратък коментар по един от въпросите, които винаги са актуални по време на полет – защо ни е страх по време на турбуленция?

Защо, когато самолета попадне в зона на турбуленция изведнъж ни залива усещането за голяма опасност? Преминаването през въздушните потоци е напълно безопасно (когато седим с поставен колан), но дори и когато сме убедени в това, когато самолета се „разклати” или „пропадне” веднага ни хваща страх. Това се дължи на реакцията на амигдалата и отделянето на хормоните на стреса. Организма се намира в състояние на силна възбуда, предизвикано от усещането за неустойчивост, липса на почва под краката ни. Същото преживяване имаме, когато става земетресение. Един залп от хормоните на стреса фиксира вниманието върху заплахата за живота – нормална и необходима защитна реакция при опасност. Дори нещо повече – самолета пропада и първата мисъл е, че ще се разбие, нали? Всяка допълнителна порция хормони на стреса, която се освобождава от депата и се влива в кръвта засилва физиологичните прояви учестяване на дишането и последващ недостиг на въздух, сърцебиене, изпотяване, мускулно напрежение. Колкото по-дълго трае турбуленцията, толкова повече се засилва вярването, че ситуацията излиза извън контрол и логиката не помага. Губим представа за времето – винаги след това се изненадваме, всъщност колко кратка е била продължителността и. И това е реалността, все пак да не забравяме, че авиацията има малко над 100 годишна история, докато този естествен защитен механизъм на тялото ни е изграден преди милиони години.

Помислете в какви други случаи организма реагира по същия начин с повишена възбудимост и реактивност, заставане „нащрек”? Сетихте ли се? Ами да, когато му влеем „стимуланти” – силен чай, кафе, захар под различна форма или други субстанции. Познато ли ви е?

Какво може да направим? Отговора е в научаването на техники за контролиране на амигдалата. За всеки е възможно и достъпно да се научи да се справя с неприятните преживявания по време на полет. Десислава Георгиева, авиационен и кризисен психолог, консултант системен подход, EMDR терапевт

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn