Human Factor Institute teams up experts with extensive experience in the aviation psychology, crisis psychology, psychological consulting and psychotherapy.
 
To comply with all of our projects and activities needs we, work with leading experts from theoretical and applied psychology fields as well as from other occupations and domains.  
Our main expertise capabilities directly assess cognitive and professionally significant qualities in the candidates for highly differentiated operator occupations.
 
The extensive experience in the aviation field, our tools and equipment, we work with, allow us to master the assessment of operator occupation requirements.  
 
We assist in development and conducting of specialised trainings of human factor, urgent psychological support during crisis, stress coping and many more.
 
Our experience was of a great assistance not only in Europe, but in Africa as well.

Konstantin Pentchev

Това е интердисциплинарна наука насочена към разработването и подобряването на методи за извличането, съхранението, организирането и анализа на биологични данни.
Основна цел е разработването на софтуер за генерирането на знание в сферата на биологията и медицината.
Съвременните компютърни технологии дават възможност за приложението им вмоделирането и оценката на психични функции. Участието ми в екипа ни позволи да разработим система за оценка на професионално значими качества за авиационни и други операторски професии. 
Разработихме и уеб базирана методика и за оценка и анализ на вътре групова структура, кохезия и съвместимост при одити на фирмени служителите,  с цел подобряване управлението и развитието на кадрите.

Psychologists in Human Factor Institute

Elena Pentcheva

EAAP certified aviation psychologist, consultant therapist, crisis psychology instructor, human factor facilitator and lecturer in numerous aviation institutions.
Както повечето хубави неща в живота на човек и мен на пръв поглед случайността ме свърза с авиацията. Току що бях завършила СУ „Климент Охридски” специалност психология и родила първото си дете, когато случайно попаднах на обява, от стар вестник, за научен сътрудник авиационен психолог. До тогава не знаех, че съществува такава специалност, а и много колеги все още се учудват. Не се колебах дълго и след конкурс в късната есен на 1987 година започнах работа в Лаборатория по безопасност на полетите и авиационна психология към тогавашния Транспортен медицински Институт, сега Национална Многопрофилна Транспортна Болница, където работя и до момента. Много по-късно разбрах, че нищо случайно в живота няма. Баща ми, който беше починал отдавна, още докато бях дете, по време на Втората световна война е бил в авиационна разузнавателна рота и е правил фотоснимки от самолет.
Да…. авиация, започна с първото ми запознаване със самолети, пилоти, стюардеси. Един загадъчен за мен, но прекрасен свят. Първи полети с малък самолет Ан-2, нискополетни задачи – самолета лети на 1 – 2 метра от земята; хеликоптери; големите граждански самолети; пътувания през океана – Ню Йорк,Торонто, Малайзия, Япония, Нова Зеландия, Тайланд, Африка това са само част от екзотичните места където ме заведе съдбата, за които не бях мечтала и в сънищата си. Моите първи учители на които съм благодарна и няма да забравя никога: Д-р Димитър Димитров (Бай Димитър) първа среща с произшествеността в авиацията, той ме научи на това какво е авиационно събитие, какви грешки се допускат и как да търсиш причините за тях; Д-р Николай Шипков – винаги можеше да каже нещо интересно, философско; Д-р Добрин Данчев, като баща ме водеше в дебрите на авиационното разследване, експертиза и психиатрията, понякога строг, друг път с закачлива шега и усмивка в сините очи.
Дойде демокрацията, с нея и възможността да се докоснем до „западната литература”, да се учим от колеги в чужбина и да сверим часовника си къде сме ние. Още си спомням колко щастлива бях когато държах в ръцете си първата книга по авиационна психология на един от учителите ми проф. Stanlеy Roscoe от университета в Columbus USA, един от най-големите инженерни авиационни психолози, обучил много колеги от всички краища на света. Все още в работата си използвам неговата система за психологическа оценка и подбор на кандидати за пилоти и ръководител полети – WOMBAT. Никога няма да забравя проф. Michael Sparks от California State University Sacramento, чрез който се докоснах до психотерапията на Milton Erickson и NLP (нервно лингвистично програмиране), което напълно промени личният ми и професионален живот. В по-късните години благодаря на Jeffrey Mitchell за първите уроци по спешна психологическа помощ при критични ситуации; на Eva Muller от Австрия за наученото в тази област, което да предам и на другите колеги; на Klaus Martin от DLR (лабораторията по психология на Луфтханза в Хамбург) за разкриване на професионалните секрети в подбора и оценката на пилоти и ръководители полети; на проф. Kallus от Университета в Грац, Австрия за влиянието на стреса и авиация; на Lukas van Gerven и екипа на VALK Foundation Netherland, които ме насочиха към проблемите свързани със страхът от летене, още в началото на 2000 г и на много други колеги и учители. Сега, макар и на тази възраст продължавам де се уча и да развивам уменията си в областта на психотерапията при Жени и Румен Георгиеви.
Това са хората без чиято подкрепа нищо не може да се случи. Хората които винаги са до теб, можеш да се посъветваш, да обсъдиш някой казус или просто да поговориш и да знаеш, че ще те разберат. Благодаря им! За мен е много важна тяхната подкрепа и рамото на което винаги можеш да се опреш. Младите, да те са потенциала, бъдещото което те стимулира и води напред.

Толкова са много и толкова е приятно, когато се качиш на самолета и някой от пилотите или стюардния състав те познае, тези които си изследвал, обучавал и виждаш как се развиват, до къде са стигнали в професията. Не случайно казвам това са моите деца. Срещите с по-възрастните и тези от моето поколение са изпъстрени с истории, преживявания. От тях винаги има какво да научиш или как да им помогнеш да преодолеят някой проблем по-лесно или да намерят начин как да се справят.

Не на последно място, срещата с толкова различни хора с техните съдби, малко сълзи, усмивки и благодарните очи, че с нещо си допринесъл да се почувстват по-добре, да разрешат проблем или просто да живеят по-добре, да изпитат удоволствието от това да се издигнеш над земята, да погледнеш от високо, като птиците и да летиш, летиш…
Обичам работата си, обичам професията си, не знам дали много хора могат да го кажат, но аз се чувствам добре в нея.

Desislava Georgieva

EAAP certified aviation psychologist, consultant therapist, crisis psychology instructor, human factor facilitator
Първото ми докосване е много ярък спомен – бях малка, когато един ден дядо ми Жоро ми разказа историята на негов приятел пилот, който се хванал на бас, че със самолета си ще мине под моста над река Янтра във Велико Търново. Тогава случката събуди любопитството ми, днес знам, че е било изключително начинание! Пилота е известният ас Петко Попганчев, а дядо ми Георги Тодоров, който по-късно беше авиоинженер в ТАБСО. Години след това имах възможността да започна работа в Авиополиклиниката на Летище София, където срещнах изключителни професионалисти, станали мои много добри приятели през годините. Там открих призванието си да бъда авиационен психолог – за мен отговорна и вдъхновяваща професия.
Вълшебно, не мога да опиша по-точно усещането за необятност на възприятията и извисяване над ежедневието. Никога не съм се притеснявала за мен и близките си, защото имам доверие в професионалистите – пилоти и кабинен състав, ръководител полети, диспечери и всички, които обезпечават безопасността на полетите. Много от тях са мои приятели.
Имам подкрепата на близките си, което най-важното за мен. Обичана съпруга и майка съм. Вярвам, че успеха е плод на много труд и компромиси. Не ме е страх да поема риск и винаги много разчитам на интуицията си, тя винаги ми показва верния път. Когато знам, че проекта с който се захващам има потенциал никога не се отказвам, въпреки затрудненията – те винаги са временни и преодолими. Имам способността да виждам цялата картина, но за детайлите се доверявам на колегите с които работя и на които съм много благодарна – дължа им много.
Изключително удоволствие за мен е да откривам гледките, звуците и вкусовете на различни места по света. Мисията на живота ми е да бъда пътешественик.

Emanuil Naydenov

Psychologist, New Bulgarian Univ., 2015-2019

Avio College - Sofia, 2007-2009

EAAP Summer school of aviation psychology, 2019

CRM instructor training, 2019

type rating Airbus A320

Flight data analysis training

Human is not meant to fly. Nevertheless, we manage to achieve it, but a high price was paid in terms of many incidents, accidents and human life losses. That interests me most - human factor in aviation domain and how we can make the industry even better and safer.

Even tons of information, that overflow us daily, either via the social networks or any other media, I was introduced to the Aviation psychology by Eli and Desi - my first teachers in that highly proficient and complex field of psychology science. 

As I mentioned above, the main "offenders" that involved me in Aviation psychology were Eli and Desi. My duties as Flight data monitoring officer, which I used to fulfil some time ago, also played certain role in my aviation psychology involvement.

Petya Balanova

Bachelor Psychology (Specialization: Mental disorders), New Bulgarian University (2015-2019)
 
Erasmus education in Radboud University, Nijmegen, the Netherlands (2017-2018)
 
Master Organizational and Social Psychology, New Bulgarian University (2019-2021)
 
Motivational Interviewing "Change Talk" course by MI trainers certified from MINT 
 
Train the Trainer EFPSA Summer School, 2018
 
Crisis interventions and psycho-social support course by instructors certified by ICISF USA
 
EAAP Summer school of aviation psychology, 2019
 
Systemic counselling approach (in learning process)
 
Registered psychologist at Bulgarian Psychological Society (BG RP 2403 – 2634)
(6001)
 
Psychologist in Crisis Support Tram LZ
  
Trainee at Laboratory of Aviation Psychology and Flyght Safety, National Transport Hospital
 
Facilitator of My Smart Life Programme
Open person, full of imperfections that I do love. My constant curiosity and striving for personal and professional growth helps me to appreciate learning every single day! What inspires me is our human nature and all the internal and external resources we have!
What motivates me is seeing a person growing and cultivating the desired change by walking next to and supporting when necessary. What impresses me is the unique group dynamic and individual contribution to the learning process. What I am thankful for is all that love, support and trust I receive from my closest ones, friends and colleagues!
I am interested in almost all fields of psychology and find as useful different approaches in psychotherapy and counselling. I believe in holistic approach and that any knowledge/method helps in a specific situation depending on the individual needs or at least to understand what the problem is and redirect to the right professional.
University is a great place to establish a solid psychological base and get to know different fields, except of aviation psychology. It is an unknown field not only among general population, but also among psychological society. Therefore, I run into this specific field by getting to know aviation lifestyle.
The more I was getting to know aviation lifestyle, the more I wanted to know how human factor (with its work-related/family/individual issues of those involved aviators) could influence safety.
Once I met professionals from all European countries, especially our Bulgarian aviation psychologists - Elena Pentcheva and Desislava Georgieva, I realised that I would dive into this field deeper and learn from them. It is exciting to be part of such a highly qualified professionals, to learn from them and have the opportunity to pursue my interests within Institute of Human Factor!

Partners of Human Factor Institute

Kamelya Stancheva

dr. Stephan Georgiev

Quality manager with experience as an auditor with quality control qualification according to ISO 9001 2015 SGS

Elena Ilieva

Финансово-счетоводна компания